Premi literari Helena Jubany

Associació Helena Jubany i LorenteAvui la meva famíla hem presentat en societat un parell de coses:

1). D’una banda l’Associació cultural Helena Jubany. Avui mateix ha entrat en funcionament el web de l’associació (el primer que faig amb Joomla 1.5), que se suma al web de la meva germana .

2). També hem donat a conèixer la convocatòria del I Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes que tinguin característiques tals que les facin adequades per ser transmeses oralment.

Mon pare, de qui em sento molt orgullós, ho ha explicat de manera impecable:

“Familiars, amics i companys de l’Helena hem constituït l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, oberta a totes aquelles persones que la van conèixer i estimar i a tothom qui estigui interessat en la lectura, la creació de textos literaris i la transmissió oral de la literatura.

L’objectiu de l’Associació se sintetitza en el logo amb què ens hem dotat: l’associació alça una torxa encesa en què la flama és la mateixa Helena, representada per la seva signatura.

L’Helena, 2 de desembre farà 7 anys, la van assassinar en un moment dolç i intens de la seva vida tant pel que feia a les seves relacions personals com a la seva professió. L’Helena estava satisfeta. Enamorada de la lectura des de l’adolescència i emmirallant-se amb la Montserrat Roig, que havia pres com a mestra en l’ofici d’escriure, havia viscut a l’entorn del llibre com a periodista i llibretera, assistia a tertúlies i era autora de recensions. En el moment de la seva mort treballava a la biblioteca de Sentmenat, estudiava documentació, havia encetat il·lusionada el camí de la creació literària i li encantava explicar contes de viva veu, per la qual cosa havia començat el que en deia la seva maleta de contes, un recull dels seus contes preferits, triats acuradament. 

L’Associació pretén, ara, mantenir viva l’Helena en el record de tots aquells qui la vam estimar i tenir al costat, i fer córrer i passar el relleu de la seva passió pels llibres, per la creació literària i per la transmissió oral de la literatura. Podem dir que volem omplir-li la maleta de contes que ens va deixar encetada.

L’activitat primera i principal que ens hem proposat ha estat la institució del “Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes” que aplegui en un mateix text els vessants escrit i oral de la literatura, dos vessants que, en l’Helena, s’acoblaven.

A més d’això l’Associació podrà participar en qualsevol activitat relacionada amb els llibres, la lectura, la creació literària i la transmissió oral de la literatura; i promoure’n o organitzar-ne.

Mataró, 16 de maig de 2008″ 

Jo hi he posat el logotip de l’associació. La representació de la flama pot tenir un doble significat. Per a nosaltres (família i amistats) l’associació aguanta encesa la flama de l’helena representada amb la seva pròpia signatura. Per a qui s’impliqui en les activitats literàries de l’associació pot representar el relleu de la torxa encesa per l’Helena.

També m’he cuidat del disseny i edició de les bases del premi:

Bases del I Premi literari Helena Jubany

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.