Querella criminal contra l’alcalde de Mataró per l’afer de Can Fàbregas

Aquests dies hem conegut que el Ministeri Fiscal ha interposat una querella criminal contra l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Barón, contra una lletrada de l’Ajuntament i contra qualsevol altra persona que de la instrucció resulti que ha pogut participar conscientment en la realització d’uns pressumptes delictes sobre l’ordenació de territori i sobre el patrimoni històric a Can Fàbregas i de Caralt.

El Ministeri Fiscal ho deixa clar: "Els fets anteriors [descrits a la querella], sense perjudici d’una ulterior qualificació diferent,  són constitutius d’un delicte sobre l’ordenació del territori, previst a l’article 320 núm. 2 del Codi Penal i un delicte sobre el patrimoni històric de l’art. 322 núm. 2 del Codi Penal comesos pel querellat Joan Antoni Barón i Espinar i un delicte sobre l’ordenació del territori, previst a l’article 320 núm. 1 del Codi Penal comès per la querellada… [la lletrada del Servei d’Urbanisme de l’Ajuntament de Mataró]".

És d’agraïr que un fiscal seriós, rigorós i valent hagi enterposat la querella després de gairebé un any d’investigacions. Sap greu, però, que el govern municipal de Mataró hagi tirat pel dret, tot i saber que l’estaven investigant, i ara mateix bona part del mal ja està fet.

Sorprèn la reacció del PSC de Mataró, que ha respost amb una aferrissada defensa d’una empresa privada en comptes de defensar l’interès públic. Fet i fet, el partit de l’alcalde és el màxim responsable de tota aquesta situació. Sempre s’han negat a parlar (i encara menys a buscar un acord) i quan vam començar a destapar irregularitats ens van dir tots xulos: "qui tingui alguna queixa que vagi als tribunals".

A can PSC es deuen sentir acorralats i responen amb demagògia populista que no té res a veure amb la querella. Senyors del govern, l’acusació és per delictes urbanístics i contra el patrimoni. No barregem naps i cols.  La querella no és pas per portar El Corte Inglés a Mataró. Vostès saben que els grans magatzems podrien haver conviscut amb Can Fàbregas. I si vostès ho consideraven "incompatible" podrien haver posat El Corte Inglés a la vorera del davant o a qualsevol altre lloc de la ciutat, oi?

Una cosa és "portar El Corte Inglés" a Mataró i una altra de ben diferent és que uns grans magatzems amb seu a Madrid decideixin la política urbanística d’una ciutat de 120.000 habitants. Els senyors feudals també "donaven feina", però l’època del vassallatge afortunadament ja és història.

La lluita serà dura. Ens estem enfrontant al poder polític local i autonòmic i al poder econòmic espanyol. Podem preveure fortes pressions a la "Justícia". Poca broma.

Repercussions a la premsa:

• El Punt: La fiscalia es querella contra l’alcalde de Mataró pel desmuntatge de Can Fàbregas

• El Punt: El PSC de Mataró dóna suport a l’alcalde després de la querella de la fiscalia pel trasllat de Can Fàbregas

• Avui: Querella contra l’alcalde de Mataró

• El País: La Fiscalía se querella contra el Ayuntamiento de Mataró por construir en un edificio protegido

• Vilaweb: El fiscal es querella contra l’alcalde de Mataró per la ubicació d’El Corte Inglés als terrenys de Can Fàbregas

• Capgròs: El fiscal es querella contra l’Ajuntament per l’afer de Can Fàbregas

• Capgròs: El PSC respon a la querella amb una aferrissada defensa del Corte Inglès

• Capgròs: L’oposició es mostra prudent però constata que s’han fet coses malament

 • El Tot Mataró: La fiscalia provincial demana que s’aturi el trasllat

• El Tot Mataró: El PSC de Mataró mostra el seu suport al govern

• E-Notícies: Querella criminal contra l’alcalde de Mataró

• Diari Maresme: Querella contra l’alcalde de Mataró per la ubicació d’El Corte Inglés a Can Fàbregas

• Directe.cat: El fiscal es querella contra l’alcalde de Mataró per la ubicació d’El Corte Inglés als terrenys de Can Fàbregas

You may also like...