Hi ha qui té la idea que una cooperativa de treball és una mena d’ONG o una colla de germanetes de la caritat. Mentida. Una cooperativa és una empresa que, com qualsevol altra, ha de procurar l’obtenció de beneficis. La diferència bàsica rau precisament en el destí dels beneficis. En altres tipus d’empreses els beneficis se’ls acostumen a endur els socis capitalistes. A les empreses cooperatives els beneficis es distribueixen democràticament entre els socis treballadors.
Precisament l’organització democràtica de les cooperatives de treball associat fa que els treballadors d’aquest tipus d’empreses siguem més entusiastes i ens enfrontem millor a les crisis i que, alhora, prioritzem la conservació de la feina més que qualsevol altra cosa.
Majoritariament, les cooperatives no tenim previst fer front a la crisi a base d’acomiadaments. El fet que les persones siguem sòcies i també treballem a l’empresa fa que tinguem com a eix d’actuació el treball per damunt del capital. La presa de decisions també és col·lectiva i acostumem a dur a la pràctica una autèntica flexibilitat laboral.
Jo ja fa catorze anys que vaig començar a impulsar la cooperativa Clic Traç, que ara ja formem mitja dotzena de socis i sòcies. També hi ha cooperatives de segon grau, com Coop57, que ofereix serveis financers a entitats de l’economia social. En som socis i hi treballem, però com que encara no existeix una banca ètica, encara treballem amb entitats bancàries "tradicionals". Recordo que quan vam obrir el primer compte corrent a l’entitat bancària ens miraven com a "bitxos raros". Ara recentment els socis hem anat al notari a signar una pòlissa de crèdit. El notari també ens ha vist com a "bitxos raros". Ens ha dit: "Aneu-ho a celebrar amb un bon dinar, nois, perquè credits com el que acabeu de signar els bancs ara els concedeixen a molt poques empreses".
Per més informació pots adreçar-te a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya .