Visita a l’interior de Can Fàbregas

Joan Jubany a l'interior de Can Fàbregas. Can Fàbregas i de Caralt ha tingut la porta tancada des del dia que vam denunciar a la Policia Local que s’estaven fent obres sense llicència. Des de llavors s’hi treballa a porta tancada, de forma gairebé clandestina. Avui, però, s’ha permès una visita als membres del Consell de Patrimoni, i jo hi he pogut assistir.

Exterior de Can Fàbregas des de l'angle sud-est. Si t’interessa, vull compartir amb tu algunes fotos que he pogut fer. Aquesta, per exemple, és la façana exterior de Can Fàbregas des de l’angle sud-est. Una perspectiva inèdita fins que han enderrocat alguns edificis adjacents a la nau catalogada.

Cantonada de Can Fàbregas de l'angle sud-est. Cantonada de Can Fàbregas de l’angle sud-est. Les cantonades de l’edifici estan fetes amb maons de dos colors diferents col·locats alternativament.

Cornisa de la façana sud feta des de la terrassa del segon pis. Cornisa de la façana sud feta des de la terrassa del segon pis. Al fons es veu el senyal deixat per la teulada d’un edifici annex que no formava part del conjunt original.

Edicles d'entrada. Edicles d’entrada. Foto presa a peu de carrer. Actualment els operaris de l’empresa subcontractada per PUMSA els utilitzen com a menjador.

Edicles d'entrada. Foto presa des del primer pis. Edicles d’entrada. Foto presa des del primer pis.

Edicles d'entrada. Foto presa des del primer pis. Edicles d’entrada. Foto presa des del primer pis. Podem observar com les teulades són d’uralita, i per tant no es tracta de la coberta original.

Subsòl de la nau central. Subsòl de la nau central. Els arqueòlegs han deixat al descobert tota l’estructura que feia de base a la maquinària de la farinera, primer, i de la fàbrica de paper, més endavant.

Subsòl de la nau central. Dipòsit de tints. Subsòl de la nau central. Dipòsit de tints, posterior a l’ús de la nau com a primer molí fariner accionat amb vapor a la ciutat de Mataró.

Subsòl de la nau central. Subsòl de la nau central. Foto feta des de l’entrada nord-est.

Revoltons del sostre de la planta baixa (terra del primer pis). Foto feta des de la planta baixa.Revoltons de volta catalana del sostre de la planta baixa (terra del primer pis). Foto feta des de la planta baixa. Al fons a la dreta, s’observen algunes voltes repicades per tal de comprovar que són elements originals de la fàbrica catalogada.

Revoltons del terra del primer pis (sostre de la planta baixa). Foto feta des del primer pis.Revoltons del terra del primer pis (sostre de la planta baixa). Es tracta de volta catalana feta amb maons, element original de la fàbrica. Foto feta des del primer pis.

Pilar de fosa recobert de formigó. Planta baixa. Pilar de fosa recobert de formigó. En la nau principal hi ha dos pilars centrals. Foto feta des de la planta baixa.

Pilar de fosa recobert de formigó. Primer pis. Pilar de fosa recobert de formigó. Aquest cop al primer pis.

Segona planta. Segona planta on s’observen les encavallades de fusta que suporten la teulada.

Teulada de Can Fàbregas. Teulada original de Can Fàbregas. Des de la segona planta s’observen perfectament les teules de terrissa recolzades directament sobre les viguetes de fusta.

ou original de Can Fàbregas, de 30 metres de profunditat. Pou original de Can Fàbregas, de 2,5 metres de diàmetre i 30 metres de profunditat.

Soterrani de la nau lateral del sud-oest. Forat per accedir a la galeria que comunica aquesta nau amb la xemeneia. Soterrani de la nau lateral del sud-oest. Forat per accedir a la galeria que comunica aquesta nau amb la xemeneia. Just a la dreta hi ha l’accés al pou.

Galeria que comunica la nau de Can Fàbregas amb la xemeneia. Galeria que comunica la nau de Can Fàbregas amb la xemeneia. Ara s’hi pot entrar pel forat que es veu a la foto anterior. Al túnel hi cap una persona de la meva alçada (1,80) força ajupida.
Galeria que comunica la nau de Can Fàbregas amb la xemeneia. Galeria que comunica la nau de Can Fàbregas amb la xemeneia. Al fons de la foto anterior el gúnel fa un petit revolt i continua amb aquesta foto. Si continuem fins al fons arribem a la base de la xemeneia.
Interior de la xemeneia de Can Fàbregas i de Caralt. Foto feta des de la base de la xemeneia cap al cel. Interior de la xemeneia de Can Fàbregas i de Caralt. Foto feta des de la base de la xemeneia cap al cel. Realment, trobar-se a l’interiord’una xemeneia i veure el cel al final del túnel és una experiència que impressiona.
Detall de la xemeneia. Foto feta des de la segona planta. Detall de la xemeneia. Foto feta des d’una finestra de la segona planta.
Xemeneia. Foto feta des de la segona planta. Xemeneia. Foto feta des de la segona planta. Davant a la dreta s’aprecia el forat fet pels arqueòlegs que deixa al descobert diverses galeries que provenen de diferents punts de la finca.
Galeries que arriben a la xemeneia de Can Fàbregas provinents de diversos indrets (no només des de la nau de Can Fàbregas). Galeries que arriben a la xemeneia de Can Fàbregas provinents de diversos indrets (no només des de la nau de Can Fàbregas). Aquestes altres galeries no han estat excavades perquè els arqueòlegs tenien ordres de limitar-se a treballar exclusivament entre les quatre parets de Can Fàbregas. Un d’aquests túnels va cap a una carbonera que tampoc no ha estat estudiada.
Xemeneia. Foto feta des del pati de la façana sud.

Xemeneia. Foto feta des del pati de la façana sud.

Zona zero. Solar de l'illa 6 on s'acumula la runa provinent dels enderrocs. Foto feta des del segon pis de Can Fàbregas. Zona zero. Solar de l’illa 6 on s’acumula la runa provinent dels enderrocs. Foto feta des del segon pis de Can Fàbregas.
Zona zero. Solar de l'illa 6 on s'acumula la runa provinent dels enderrocs. Foto feta des del segon pis de Can Fàbregas. Al mig de la imatge, César Fernández, gerent de PUMSA, parlant pel mòbil. Zona zero. Solar de l’illa 6 on s’acumula la runa provinent dels enderrocs. Foto feta des del segon pis de Can Fàbregas. Al centre-dreta de la imatge podem veure César Fernández, gerent de PUMSA, parlant pel mòbil.
A l'esquerra, l'arqueòleg municipal. A la dreta, el responsable dels treballs A l’esquerra, l’arqueòleg municipal. A la dreta, el responsable dels treballs "amb metodologia arqueològica" subcontractats per PUMSA a una empresa privada.
Galeria encara no excavada en la Galeria encara no excavada que ha quedat exclosa dels estudis de la "primera fase" dels treballs arqueològics. Per ordre de "els de dalt" només s’han fet treballs arqueològics entre les quatre parets de la nau principal de Can Fàbregas. Tot d’elements com aquesta galeria han estat ignorats. I no hi ha prevista una "segona fase" de treballs arqueològics.
Cartell a l'interior de la porta principal d'accés a Can Fàbregas que recorda als paletes l'obligació de treballar clandestinament des del dia en què vam denunciar a la Policia Local que s'hi feien obres sense llicència. Cartell a l’interior de la porta principal d’accés a Can Fàbregas que recorda als paletes l’obligació de treballar a porta tancada (no en podem dir "clandestinament", oi?) des del dia en què vam denunciar a la Policia Local que s’hi feien obres sense llicència. La denúncia no va ser tramitada, i des d’aquell moment la porta sempre està tancada.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.