Parlant clar sobre Can Fàbregas

Plataforma Salvem Can Fàbregas (roda de premsa 15/01/2010) from Joan Jubany on Vimeo.

El 15 de gener la Plataforma Salvem Can Fàbregas i els nostres advocats del Col·lectiu Ronda ens hem posicionat de forma clara davant l’obertura de diligències per diversos pressumptes delictes comesos contra Can Fàbregas.

– El jutge d’instrucció admet a tràmit la querella contra el trasllat de Can Fàbregas de Mataró i dóna ordre de paralització de les obres de trasllat que prohibeix, també, eliminar els elements del subsòl de l’edifici protegit.

– El Col·lectiu Ronda, que compareix com a acusació popular, afirma que el seu objectiu és defensar la legalitat i que les coses es facin pels procediments legalment establerts.

– Exigeix a l’Ajuntament de mataró en nom de l’interès públic la restitució de la fàbrica al seu lloc d’origen.

– La Plataforma Salvem Can Fàbregas afirma que aquest és el seu objectiu i lamenten les conseqüències que aquests fets estan tenint per a la ciutat.

Can Fàbregas i de Caralt és una antiga fabrica farinera de principis de segle de Mataró, que a banda del seu valor arquitectònic, té la particularitat de funcionar amb maquinaria al vapor. Ara l’estan traslladant per posar-hi un Corte Ingels.

El jutge d’instrucció del jutjat nº 3 de Mataró ha admès a tràmit la querella interposada pel ministeri fiscal. Com a mesures cautelars, ha donat ordre de paralització de les obres i ha prohibit que s’eliminin els elements del subsòl de l’edifici protegit.

El Col·lectiu Ronda, que compareix com acusació popular en representació de la Plataforma Salvem Can Fàbregas, va posar els fets en coneixement del fiscal que hi va veure indicis de delicte i va presentar una querella que ara ha estat admesa a tràmit pel jutge.

El jutge ha imputat l’Alcalde, Regidor d’urbanismes, i lletrada de l’Ajuntament de Mataró, per delicte contra el patrimoni arquitectònic.

Agnès García, advocada del Col·lectiu Ronda ha mostrat satisfacció per la paralització de les obres de trasllat, “ tot i que”, ha dit, “es una llàstima que tot plegat hagi arribat quan ja l’edifici s’ha desmuntat”. I molt especialment per la prohibició de l’eliminació del subsòl de l’edifici.

“Estem contents i satisfets i aquest fets demostren que quan els moviments socials, actuen amb fermesa obtenen resultats”, ha dit la lletrada que ha afirmat que “l’objectiu del Col·lectiu Ronda és defensar la legalitat i que les coses es facin pels procediments legalment establerts. Per tant, exigim que l’ajuntament actuí amb el mateix rigor que s’exigiria a qualsevol ciutadà”.

Agnès García ha recordat que la fabrica de Can Fàbregas està protegida pel Pla especial de Patrimoni Arquitectònic de Mataró, amb el màxim nivell de protecció, nivell A i que aquest no permet, en cap cas, les obres de desplaçament ni desmuntatge.

“Per això, el primer que va intentar l’Ajuntament, va ser descatalogar-ho i enderrocar-lo. Com que això no va prosperar, l’han traslladat. Exigim que el tornin al lloc que li correspon”.

A preguntes dels periodistes les advocades han explicat que els imputats s’enfronten a unes penen que van des de la multa i la inhabilitació i fins i tot pena de presó de 6 mesos a 3 anys.

Per la seva banda, Núria Manté, portaveu de la Plataforma ha declarat: “Ens sentim satisfets que finalment un fiscal rigorós seriós i valent ens hagi donat la raó en el que nosaltres portem tres anys dient.

Malgrat els entrebancs que hem tingut, i que possiblement seguirem tenint, seguirem defensant que Can Fàbregas, un edifici catalogat en el catàleg del patrimoni arquitectònic municipal, segueixi al seu lloc.

Lamentem el temps passat, la despesa que ha significat i la imatge que s’està donat de Mataró arreu del nostre país. També lamentem que Can Fàbregas ara no es pugui veure en el seu lloc

Seguim dient que Can Fàbregas és compatible amb qualsevol altre ús que se li vulgui donar. La nostra lluita no ha estat mai contra El Corte Inglès, sinó per salvar el patrimoni històric de la ciutat”.

You may also like...