Ara sóc patró d’una fundació

Fundació Cooperadors de MataróA Mataró fa anys que es treballa en la constitució de la Fundació Cooperadors de Mataró, formada al 50% per Unió de Cooperadors i al 50% (més el vol de qualitat de l’alcalde) per l’Ajuntament de Mataró. Entre els patrons n’hi ha un per cada grup municipal amb regidors a l’Ajuntament, i des del maig passat la CUP em va proposar de ser-hi en nom seu.

Avui s’ha fet la primera reunió del Patronat després de les eleccions municipals del maig de 2007: un any després.

En arribar, com que sóc nou, demano que se’m faciliti un exemplar dels Estatuts, ja que m’agradaria conèixer les regles del joc de l’organisme al qual m’incorporo. Lamento que no se m’hagi fet arribar abans de la reunió i la presidenta sra. Montserrat López (PSC-PSOE) diu que ja me’ls faran arribar posteriorment.

COMISSIÓ GESTORA

Durant el preíode d’un any que ha passat des que la CUP em va designar com a patró fins que he pogut exercir-ne, la Comissió Gestora ha fet diverses gestions i negociacions amb altres organismes. Pregunto qui són els membres de la Comissió Gestora per part de l’Ajuntament. Em queixo que. com a patró, m’he trobat amb uns membres que "em representen" a la Comissió Gestora als quals jo no he escollit i que han actuat sense el meu consentiment ni coneixement.

Se’m respon que els representants de l’Ajuntament a la Comissió Gestora són Montserrat López (presidenta de la Fundació i Consellera Delegada de Serveis Centrals), Ramon Bassas (Conseller Delegat d’Urbanisme), Francesc Teixidó (responsable de Prohabitatge) i "un membre dels grups de l’oposició", que ha estat fins ara el representant de CiU. M’expliquen que la composició és aquesta i que la fórmula que es fa servir és que (com que fins ara la dinàmica era de dos grups polítics a l’oposició) durant 2 anys era el representant de CiU i durant 2 anys el del PP.

Pregunto en quin article dels estatuts (que no encara no tinc) es regula el funcionament de la Comissió Gestora i se m’informa que aquest òrgan no apareix en els estatuts i que es va crear verbalment per "agilitzar gestions" de la Fundació. El conformen 4 membres d’Unió de Cooperadors i els 4 de l’Ajuntament (3 del govern i 1 de l’oposició). La presidenta planteja que caldrà reconfigurar els torns del representants de l’oposició per repartir-ho entre els 3 grups municipals actuals (en periodes d’un any i quatre mesos), però no es concreta la proposta.

López Figueroa treu importància a les "gestions" que ha estat fent la Comissió Gestora durant aquest any sencer sense coneixement de la CUP, tot i que després al llarg de la reunió veuré que s’han fet diverses negociacions i s’han pres acords.

INSCRIPCIÓ AL REGISTRE DE LA GENERALITAT

El punt 4 de l’ordre del dia és el procés de legalització de la Fundació. El novembre del 2005 va ser presentada a la Direció General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, però aquesta la va rebutjar (en diverses ocasions) per defectes de forma (es parlava de "permutes", que no estan admeses en les fundacions perquè haurien de ser "donacions de patrimoni"), per contradiccions en la documentació del c/ Palmarola (en unes escriptures consta com a "solar" i en unes altres com a "magatzem o fàbrica") i per il·legalitat en l’explotació del patrimonni de la Fundació (GINTRA explota, com a minim des del 2005, el solar com a zona blava, i la llei no permet que tercers treguin rendiments del patrimoni d’una Fundació).

MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS

S’ha modificat l’article 8 dels estatuts de la Fundació. En la documentació prèvia no hi havia cap informació sobre aquest punt i s’ha llegit "in voce". M’he abstingut argumentant que no puc votar sobre la modificació de l’article 8 quan no m’he llegit ni l’article 1 perquè no se m’han facilitat els Estatuts.

CAFÈ DE MAR

En l’informe d’activitats del 2007 s’explica que no s’han pogut iniciar les activitats previstes al Cafè de Mar perquè l’Ajuntament ha cedit aquest edifici al Departament d’Ensenyament de la Generalitat fins que no es facin les obres per ubicar els serveis territorials d’Ensenyament en una de les naus de Can Cbot i Barba (davant l’estació).

He preguntat a la prsidenta i al regidor d’Urbanisme per quin motiu en els documents de la Fundació Unió de Cooperadors hi consta un termini de dos (2) anys però en canvi en l’expedient que es va aprovar al Ple el termini és de tres (3) anys. López Figueroa respon que no coneix aquesta informació, però que nno és rellevant eprquè les obres (i alliberament del Cafè de Mar) es faran amb la major brevetat possible "sempre que no hi hagi imprevistos".

La presidenta també ressalta que la decisió d’ubicar-hi els serveis territorials és de l’Ajutnament i no pas de la Fundació, a la qual diu que es va consultar. Jo explico que des de fa un any el meu Grup Municipal em va nomenar patró de la Fundació i a mi ningú m’ha consultat res i me n’he assabentat per la premsa.

CARRER PALMAROLA

Hi havia un projecte de la Fundació de "revalorització artística de l’espai" per tal que "Artistes Urbans de Mataró" hi pintéssin murals. Però aquesta iniciativa "cau" del pla d’activitats de la Fundació perquè les parets, amb el nou contracte de lloguer, són responsabilitat de GINTRA-PUMSA. En aquest punt demano que, mentre no es condicionin les parets, es deixin pintar murals a les entitats que ho demanin, ja que em consta que s’ha sol·licitat en divereses ocasions i la resposta de l’Ajuntament ha estat negativa. Comento que amb els anys que han passat des que es parla de "condicionar" les parets s’hi podrien haver deixat pintar murals i, almenys, hi hauria una capa de pintura. No obtinc cap resposta clara.

LOCALS DE CAN XAMMAR

L’històric edifici del Camí Ral va ser enderrocat i s’ha transformat en quatre locals de nova planta al nou sector urbanístic de Can Xammar. Pregunto quants metres quadrats tenia l’edifici històric, quants metres quadrats tenen els nous locals i qui s’ha endut les plusvàlues que ha generat la diferència entre els metres quadrats enderrocats i els metres quadrats resultants al final de l’operació.

No em responen les preguntes però el tècnic prsent a la reunió informa que són 4 locals de 48, 119, 61 i 34 metres quadrats que sumen un total de 262 metres quadrats. Un cooperativista assenyala en aquest punt que falten 80 metres quadrats respecte a l’acord pactat en el seu dia amb PUMSA. A més la fundació no ha volgut fer recepció dels locals perquè PUMSA pretén lliurar-los "en brut" sense els acabats als quals s’havia compromès.

EL PATRIMONI ROBAT A UNIÓ DE COOPERADORS

Actualment la Fundació només està intervenint directament en la recuperació de quatre (4) dels set (7) locals històrics d’Unió de Cooperadors robats durant la dictadura franquista:
– Camí Ral
– Carrer Meléndez (antiga Estrella)
– Carrer Cristina
– Carrer Palmarola

De forma indirecta en un (1)
– Cafè de Mar (propietat de l’Ajuntament)

I no intervé en els dos (2) restants:
– Carrer Montserrat
– Cafè Nou

I… "asta aquí puedo leert"

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.