Aconseguiran situar Mataró en el mapa

Antiga estació de Bescanó. Foto: Miquel Ruiz He rebut un correu electrònic dels companys i companyes de la CUP de Bescanó:

"Sóc de la CUP de Bescanó i us escric per veure si ens podrieu passar una mica més d’informació sobre el tema del trasllat de Can Fàbregas.

A Bescanó tenim una antiga estació de tren i l’alcalde ha tingut la brillant idea de proposar canviar-la de lloc i no restaurar-la. El crack veient l’oposició que ha despertat ha enviat un escrit a determinades persones explicant que a Mataró ja s’ha fet i ho utilitza com a justificació. Pel que veig encara no s’ha fet efectiu, per tan intentarem retornar-li la pilota."

Realment, els actuals governants de Mataró estan aconseguint situar la nostra ciutat en el mapa. …en el mapa dels despropòsits i les capgrossades!

Els hi he enviat una preimera resposta amb un breu resum de la situació per a qui no coneix el cas:

Sóc en Joan Jubany, de la CUP de Mataró i també membre de la plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt.

Can Fàbregas i de Caralt és una antiga farinera de finals del segle XIX i està catalogada amb el màxim nivell de protecció (A) dins el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró.

El cas de Can Fàbregas va començar el gener del 2007, quan l’equip de govern (PSC-ICV-ERC) va decidir descatalogar el conjunt industrial per ubicar en el seu lloc un nou centre comercial de El Corte Inglés.

El mateix gener del 2007 es va constituïr la plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt (http://salvemcanfabregas.org/), que encara ara lluita per la rehabilitació de l’edifici en el seu lloc.

Davant la mobilització popular, i veient que s’apropaven les eleccions municipals, el govern tripartit de Mataró va proposar "estudiar la possibilitat de traslladar" Can Fàbrregas. Aquests "estudis" no arribarien fins passades les eleccions, en un intent de treure el tema del focus d’atenció.

Mentrestant es va saber que la descatalogació era nul·la de ple dret perquè es va fer per votació secreta, cosa que no permet el reglament del Consell de Patrimoni Arquitectònic de Mataró.

L’octubre del 2007 el nou tripartit (aquest cop també PSC-ICV-ERC) va presentar una proposta de fer una rèplica de la nau a la vorera del davant tot guarnint-la amb alguns totxos originals. Qualsevol intervenció sobre béns catalogats necessita el vist-i-plau  de la Comissió Territorial de Patrimoni de la Generalitat, i aquest organisme va dir que no autoritzaria l’enderroc per fer una rèplica.

El darrer intent del govern de deixar "net" el solar on volen entaforar El Corte Inglés ha estat la presentació d’una proposta de "trasllat íntegre" i han intentat saltar-se el pas per la Comissió Territorial de la Generalitat esgrimint un informe del Secretari General del Departament de Cultura (un càrrec polític). El 18 de gener la CUP hem recorregut al nostre advocat i hem presentat al·legacions d’oposició on demanem la nul·litat de ple dret d’aquest informe que utlitzen per donar cobertura legal al "trasllat".

Mentrestant, el mes de gener la plataforma ha destapat que els propietaris de la finca on hi ha Can Fàbregas són una empresa de quatre socis dos dels quals són oncles del regidor d’Urbanisme. Van comprar la nau l’any 1983 per 33 milions de pessetes i l’han venut el 17 d’abril (després de l’adjudicació del solar a El Corte Inglés) per 2.745 milions de pessetes (16 milions d’euros).

Per tant, malgrat que ho digui l’alcalde de Bescanó, als edificis de Mataró encara no els hi surten cames per desplaçar-se. Aquí encara hi ha batalla per estona, tot i que el govern de Mataró no té miraments en posar la directa i continua fent passes per oferir un solar buit a El Corte Inglés allà on ara hi ha un bé catalogat com a patimoni arquitectònic de tota la ciutat.

Des de la plataforma i des de la CUP sempre hem defensat que Can Fàbregas és compatible amb qualsevol reforma o nou ús que es vulgui donar al seu entorn, sempre i quant es respecti el patrimoni.

Si voleu més informació només ens l’heu de demanar. No us deixeu prendre el pèl.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.