Cadires buides: fracassa la falsa “participació ciutadana” oficial de l’Ajuntament de Mataró

Avui l’Ajuntament de Mataró ha convocat l’Audiència Pública de debat dels pressupostos i del PAM 2010. És un dels “numerets” de falsa “participació ciutadana” que cada any organitza el govern “catalanista i d’esquerres” de la nostra ciutat. Se suposa que és el dia de l’any en què els ciutadans i ciutadanes poden dir la seva opinió. Opinió que consta en acta i punt. Res més.

Habitualment, mitja sala l’omplien polítics i tècnics de l’Ajuntament (que no sé què hi fan, si ells ja poden dir sempre la seva opinió i prendre decisions en nom de tota la ciutat), i l’altra meitat ciutadans i ciutadanes que majoritàriament volien fer arribar les seves queixes i reivindicacions al govern municipal. Les queixes quedaven apuntades a l’acta de la sessió i aquí s’acabava la “pantomima” participativa

Era un procés depreiment. Malgrat les múltiples queixes i revindicacions, sempre hi havia una resposta cofoia i autocomplaent de l’alcalde Joan Antoni Barón i dels membres del seu govern. Les queixes veïnals contrastaven amb un govern “perfecte” que mai reconeixia errors.

Aquest any el govern ha intentat no escoltar els greuges ciutadans i, unilaeralment, ha decidit canviar el format de l’audiència. Avui tenien previst dividir els assistents en sis “grups de teball”. Doncs s’han quedat sols. Enguany, a la sala només hi havia els polítics de torn i els tècnics de la casa que hi acudeixen a cop de xiulet. De ciutadans potser n’hi havia tres o quatre (tres o quare, eh? No tres o quatre-cents ni tres o quatre mil!) dels 120.000 habitants que té Mataró. Al tripartit local no li ha quedat més remei que suspendre la nova fórmula dels “grups de debat”.

L’alcalde s’ha vist obligar a reconèixer el fracàs del seu model de “participació” i ha obert un torn general de paraules. “Com cada any, farem torns de cinc preguntes i cinc respostes”, ha dit. “Siguin ordenats i no s’apilonin”, li faltava dir. Doncs bé, el resultat: una sola persona ha demanat la paraula. I l’ha utilitzat per preguntar al govern per què cap membre de la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) no ha assistit a la convocatòria. El regidor de Participació Ciutadana, Carlos Fernández, com si no fos consicent de la patacada, encara ha intentat justificar el seu fracassat “model participatiu”. La FAVM ofereix una altra versió ben diferent.

Cal recordar que en el ple del mes d’octubre, la CUP va proposar una fórmula per enriquir la participació ciutadana en l’elaboració dels pressupostos municipals. I cal recordar que el govern (PSC-ICV-ERC) la va rebutjar amb els vots dels seus regidros. l cal recordar que  el hooligan Carlos Fernández (PSC), responsable de participació ciutadana, va a arribar a dir que el procés de participació anava bé i que no calen noves fórmules de participació, que si de cas ja hi ha eleccions cada quatre anys.

• El Punt: Els veïns de Mataró critiquen el canvi de format de l’audiència pública i anuncien que no hi aniran

You may also like...