Adéu, Bis

En Bis en una foto extreta de eltotmataro.cat Avui se'ns ha mort en Lluís Lligonya ("Bis"), el director i ànima de Televisió de Mataró . El vaig conèixer l'any 1987 al carrer Àlamos, quan em van fer una entrevista a TVM perquè jo acabava de sortir de la presó. Des de llavors l'ull de la seva càmera m'ha observat en moltes batalletes .

Avui toca acomiadar-nos, Bis. És un d'aquests comiats –ja me'ls conec– que deixen un buit. T'en vas d'entre nosaltres però et quedes en el nostre record. I deixes el llegat d'un mitjà de comunicació local arrelat, proper, plural i prou independent.

Durant els anys que hem conviscut a vegades m'has volgut "fer de pare", a vegades he hagut de tractar amb el "senyor director", però sempre he estat tractant amb un amic.

Quan has fet el paper de "senyor director" hem tingut alguna discussió que sempre hem sabut resoldre sense vencedors ni vençuts. Hem compartit crítiques i ens n'hem fotut del sistema. Hem rigut tot comentant l'actualitat abans d'una roda de premsa o durant els cigarrets que baixavem a fumar en els punts "prescindibles" del Ple Municipal. Has vingut a fer de ponent en un debat sobre la ràdio quan t'ho he demanat, encara que fos dues hores abans i com a suplent de la convidada que no podia venir (tot i que et feia mandra i ningú t'obligava a fer-ho). Hem anat comentant noves tecnologies i quin serà el futur de la televisió. M'has anat explicant projectes que et ballaven pel cap, com la digitalització, i el desig de donar el banc d'imatges de TVM a la ciutat per fer-lo accessible a tothom…

I tot plegat perquè sí, per la cara, perquè et donava la gana, sense demanar res a canvi.

M'ha agradat conviure amb tu. Tant de bo el teu llegat –material i de valors– no es malmeti. Tant de bo la teva herència inclogui la visió crítica, la feina discreta de formigueta i sobretot la independència. Una idependència que sempre has defensat, malgrat les moltes pressions que has rebut –algunes de les quals m'havies explicat–.

A reveure, Bis. I no t'oblidis de donar una abraçadota i molts records a l'Helena , amb qui et retrobaràs a l'altre barri. Ja us coneixeu, de quan li vas obrir les portes per fer les pràctiques de periodisme a la tele. Fes-li un petó de part nostra.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.