Josep Pàmies

Xevi Safont-Tria i Josep Pàmies Aquest divendres he viscut un dia rodó. L'he començat amb un matí i tarda a la Trobada Internacional de Xarxes Obertes (SAX2007 & WSFII) , a Sant Baromeu del Grau (Lluçanès). Però d'això ja en parlarem.

Al vespre he tornat a la capital del món (del meu món, no exagerem!). No em volia perdre la xerrada "Transgènics? Ni a la taula ni a l'hort", que organitzava la CUP de Mataró . He arribat una mica tardet però he estat a punt de caure de cul a terra (d'alegria, és clar) en veure la sala d'actes de Can Palauet plena a vessar. 79 cadires plenes i alguna gent dreta, però he arreplegat la cadira 80, que encara estava buida. És aquella que queda buida a la primera filera perquè a la gent li fa vergonya seure-hi. Dec ser un desvergonyit (o un pocavergonya)

Conferenciants de luxe: en Pep Riera, que no necessita presentació, en Xevi Safont-Tria, pagès ecològic i company de la CUP, i en Josep Pàmies, pagès de Balaguer que ha estat repressaliat per participar en una protesta contra els transgènics.

En Pàmies m'ha semblat un home que diu moltes coses amb poques paraules i d'una forma molt entenedora. Ens ha explicat que fins a la generació dels seus pares l'agricultura havia estat sempre ecològica. De fet, no n'hi havia d'altra. Però la seva generació de pagesos van anar a estudi i els van ensenyar els prodigis de la química. Tot en nom de la productivitat. Ara, diu, després de veure'n els efectes s'alegra de veure joves com en Xevi que fan agricultura ecològica, sense química, sense pesticides… En Josep, veient que joves agricultors tornen a respectar la Mare Terra, ja no se sent tan malament. Ell ha fet tard per posar-se a fer agricultura ecològica, però ens explica que ara utilitza un 80% menys de productes químics i obté iguals o millors resultats.

De la sentència que el condemna a 4 anys de presó ni n'hauria parlat si no fos perquè en el debat algú li ha demanat que ens ho expliqui. Una història rocambolesca i realment surrealista: l'han condemnat a presó i a indemnitzar amb nosequants milers d'euros un Guàrdia Civil que va caure sol en un estira i arronsa en una protesta de pagesos lleidatans. Sense entrar en detalls, es veu que el picolo es va quedar amb el dit índex encarcarat (a conseqüència d'una operació que no tenia res a veure amb l'incident) i , com que en la seva feina necessita aquest dit per disparar l'arma es veu que no pot treballar i pretén que en Pàmies li resolgui la vida. Ja veurem com s'acaba, però la sentència està recorreguda perquè "a posterriori" ha aparegut un vídeo que demostra clarament que el militar es va lesionar ell solet, sense l'ajuda del pagès.

Acabada la xerrada hem travessat la plaça de l'Ajuntament per anar a sopar plegats a la Taverna Atzucac .

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.