L’alcalde Joan Antoni Barón i el director de Televisió de Mataró (TVM) Jaume Puig han anunciat l’inici del procés de fusió de TVM i Maresme Digital Televisió (MDTV). En roda de premsa s’ha presentat com una fusió dels dos canals. Però gent que ho ha viscut per dintre com en Toni Veas n’estan decebuts, i l’Oriol Burgada es manifesta entristit i parla directament de matrimoni de conveniència i d’absorció.
Crear MDTV va ser un error
Des del primer dia que em vaig incorporar al Consell d’Administració de Mataró Audiovisual he denunciat frontalment l’error del govern municipal (PSC-ICV-ERC) de crear MDTV (TeleBarón) quan a Mataró ja teniem una televisió (TVM), amb vocació de servei públic. Sempre he plantejat que caldria haver concentrat els esforços en trobar una fórmula mixta entre TVM i l’administració pública. L’alcalde i els representants del govern em rebatien que això legalment no era possible, ja que la llei fa incompatibles els canals públics amb els canals privats. I TVM legalment és considerada un canal privat tot i que darrere hi ha una contrastada vocació de servei públic i una associació sense ànim de lucre. El govern va voler tirar pel dret i ser els primers en apllicar la nova llei. Una llei feta des de despatxos allunyats que ignorava experiències com la degana de les televisions locals. Collons! Doncs si la llei està mal feta, lluitem per canviar-la enlloc de ser els primers de sotmetre’ns als seus límits, no? Un altre històric de TVM, en Pere Pascual, parla sense embuts de la tossuderia del govern: "la decisió [de crear MDTV], va ser absolutament política en aquest afany de sempre del Govern de ciutat de dominar la informació".
Caldria haver cercat una fórmula mixta que permetés fer compatible TVM amb la voluntat de tenir un canal públic de televisió.
MDTV ha fracassat
L’oposició convergent parla del fracàs de MDTV, mentre l’home fort del PSC es mostra cofoi (els "socialistes" sempre ho fan tot bé i mai no s’equivoquen). Aquí no hi ha gaire discusió: Televisió de Mataró té 24.000 teleespectadors mentre Maresme Digital Televisó en suma només 6.000. Estic d’acord amb en Jordi Suriñach quan diu que "el Regidor Carles Fernández hauria de dimitir, com a regidor de comunicació del govern i per tant responsable actual de tota aquesta enorme pèrdua de temps i diners públics que ha suposat les emissions de Maresme Digital TV i que ara acaba amb l’absorció de la gent que fa més de vint-i-cinc anys que fa Televisió de Mataró".
Si fem números veurem que la migrada audiència de "TeleBarón" ha sortit caríssima a les butxaques dels contribuents.
TVM és el bon model
El model televisiu de TVM és el bo, i les xifres d’audiència ho demostren. És la tele que la gent vol veure: participativa i informativament independent. Amb en Bis Lligonya n’haviem parlat de tant en tant, tant en públc com en privat. La popular TVM central’actualitat informativa en Mataró (70% dels continguts)sense deixar de banda la comarca del Maresme (30% dels continguts). Qualsevol ciutadà de Mataró s’ha vist algun cop sortint a la tele. En canvi, l’oficialitsa MDTV és conegut popularment com a TeleBarón.
El que funciona és la tele popular, participativa i informativament independent.
Esguerraran el bon model?
Amb les converses sobre la "fusió" s’obren interrogants. A mi el que més em preocupa és el del model. Malgrat que l’alcalde Joan Antoni Barón asseguri que en tots dos canals hi havia "la mateixa independència informativa", és evident que a MDTV hi ha hagut una figura que a TVM no hi era: la Cap de Continguts. Un càrrec fet a mida per a una persona membre de la la Plataforma Alcalde Barón. L’alcalde Barón em deia a la darrera reunió del Consell d’Administració que ell mai ha agafat el telèfon per donar instruccions a cap periodista. I m’ho crec. Jo mai he dit, ni insinuat, ni tansols pensat que això hagi passat, tal com verifica la periodista Eli Solsona. No cal agafar cap telèfon si hi ha la figura de Cap de Continguts que supervisa la feina dels professionals. Realment cal aquest càrrec? En Ramon Bassas (PSC) ha corregut a donar la raó a l’Eli. Però en Bassas no és precisament la persona més indicada per a fer-ho, perquè ell sí que ha despenjat el telèfon en algunes ocasions per fet trucades que vulneren la llei de protecció de dades.
Des de la CUP, doncs, vetllarem per la independència informativa del nou canal fruit de la "fusió". Intentarem que no es reprodueixi la figura de la Cap de Continguts.
Els treballadors i les fabuloses Tortugues Ninja
En el ple del mes d’octubre la CUP i la resta de grups de l’oposició vam fer preguntes a l’alcalde. Tot parlant dels llocs de treball que es perdran amb la fusió, en Joan Antoni Barón va deixar anar que "si fos pel representant de la CUP al Consell d’Administració de Mataró Audiovisual [o sigui jo], fins i tot les Tortugues Ninja estarien en plantilla". Era la seva particular manera de retreure la defensa que sempre he fet dels drets dels treballadors dels mitjans públics de comunicació. Tal com apunta el company Juli Cuéllar, "en els temps de crisi que corren, el nostre alcalde, presumptament socialista, no té cap decòrum i critica públicament el dret dels treballadors/es a tenir una feina estable".
Hem defensat que els treballadors dels mitjans públics han de tenir contractes estables. En qualsevol bon mitjà públic els informatius són "marca de la casa" i els professionals estan en plantilla. Sean capaços de dur-ho a la pràctica en el nou canal?