De Mataró a Alacant, comptant comptes i contant contes

Joan Jubany i Joan-Lluís Moreno i Congost a la porta de l'Ajuntament d'Alacant.Durant aquest mes de març hem fet tres actes de presentació del llibre Compta comptes, el relat amb el qual en Joan-Lluís Moreno i Congost ha guanyat el II Premi Helena Jubany. Després de la primera presentació a la llibreria Robafaves de Mataró, el llibre ha recorregut la geografia de l’Helena (Sentmentat i Sabadell) i de l’autor de l’obra (Alacant).

Als actes de Sentmenat i Sabadell no hi vaig poder anar, però dijous 11 de març he baixat a Alacant amb mon pare i el meu oncle Josep. Ens hi ha acollit molt afectuosament el nadiu resistent Joan-Lluís Moreno, que ens ha fet una passejada guiada per la ciutat. Ens ha ensenyat grans disbarats urbanístics (amb això Alacant supera lleugerament Mataró) i els més autèntics racons del casc antic. Després de fer una cervesa hem anat a l’acte de presentació del llibre.

Més de seixanta persones han omplert la llibreria 80 Mundos d’Alacant. La presentació ha anat a càrrec de mon pare, en Joan Jubany i Itxart, del crític literari Joaquim G. Caturla, i de la presidenta de Tantàgora Roser Ros (que també ha vingut des de Barcelona). I, és clar, el propi autor, en Joan-Lluís Moreno i Congost.

El meu pare ha explicat la raó de ser de l’Associació Helena Jubany i la significació del premi que porta el nom de la meva germana.

La Roser Ros ha mostrat el llibre com a objecte. Una publicació que en són tres alhora: es pot llegir, es pot escoltar, i es pot veure en llengua se signes per a persones sordes. “Compres un llibre i te n’emportes tres”, ha dit.

En Joan-Lluís Moreno ha esplicat la significació especial que té per a ell haver guanyat aquest guardó, que combina l’art d’escriure i l’art d’explicar o representar obres. En Joan-Lluís és un “puto crack” de la literatura i del teatre. [A més d’una bellíssima i ferma persona].

M’ha agradat també conèixer en Ximo G. Caturla, que ens ha donat per benvinguts a Alacant i ha fet una impecable anàlisi literària de l’obra i del doblet homonímic entre compta comptes i conta contes. Pots llegir sencera la intervenció de l’amic Ximo aquí.

Alacant és important!

You may also like...